סיור חגי תשרי ברובע היהודי
כשהערב יורד לאט כאן בין החומות"
לב העולם פועם כמו אלף מנגינות".
(שלומי אספר)
דורות רבים כמה העם היהודי ומתפלל ליום בו יגיע ויבנה את ירושלים.
תפילה מסורתית, פיוטים מסתלסלים, שירים, פזמונים וחיבורים.
כל אחד בדרכו מבטא את חלומו המתרקם אט-אט לנגד עיננו.
נקודת מפגש ליציאה לסיור: שער ציון.
בסיור נתחקה אחר אותו הרגש שעולה על הכתב
ונציע דרכים נוספות להביט אל המציאות.
בסיור בין סמטאות הרובע היהודי המתחדש, נעמוד מקרוב בנקודות חשובות בשרשרת הדורות של העם היהודי ונבקר באתרים היסטוריים מיוחדים בימים של טרום חודש הסליחות.
מה בסיור:
שער ציון-אחד משערי החומה מהתקופה העות'מאנית. סיפורם של קרבות תש"ח בשער מהווה פתח כניסה לסיפורו של הישוב היהודי שבתוך העיר העתיקה.
נמשיך אל ציון קברו של משורר המשוררים, שטבע את הביטוי "ירושלים כעיר שחוברה לה יחדיו". בסמוך לו בית כנסת שנבנה בלהט קרבות הקוממיות ומבטא את התקווה הפועמת בלב יהודי.
בבתי מחסה נדגיש את חיי מסירות הנפש של היהודים בעיר העתיקה
בתוך שלל אגדות התקופה נפגוש בארבעת בתי כנסת ספרדיים את הכובסת שהתפללה אל דוד המלך שיושיעה ומצאה עצמה בבית הכנסת האמצעי, בבית כנסת הרמב"ן- את מחייה הקהילה בירושלים וכותב אגרת הענווה, בתפארת ישראל- את החסידים בעיר העתיקה, בישיבת בית-אל- את הרש"ש שתיקן סדר תפילה מיוחד למקובלים והרב גץ ששיקם את הישיבה מהריסותיה והחזיר בה תפילה. בגגות גליציה נתחקה אחר הצופים מהר הצופים, ונרגיש את המתח של לראות מבלי יכולת לגעת, בחיבורו של עגנון. ונמשיך בהודה והדרה של חורבת ר' יהודה החסיד.
תצפית בבית כנסת "החורבה"
שקמה לתחייה ומסמלת כי לב העולם ממשיך לפעום. בית הכנסת נבנה לראשונה בשנת 1700 ע"י חסידי רבי יהודה, נשרף ב-1720 ונחרב עד היסוד. הוא הוקם מחדש ב-1864 והפך לסמל התחדשות הישוב בארץ ישראל.
בית הכנסת נחרב בשנית ב-1948 ע"י הירדנים אשר ידעו היטב מה משמעות המבנה ליהדות ירושלים ובהחרבתו ביקשו לומר שלא תהיה עוד נוכחות יהודית בעיר. ב-1973 לאחר שהרובע היהודי שב למדינת ישראל, הוקמה קשת הנצחה זמנית מעל לחורבות בית הכנסת, והפכה לסמל התחדשות הישוב ברובע היהודי. לאחר שחזור ובנייה מורכבים נחנך בית הכנסת בראש חדש ניסן תש"ע (2010).
אחד מבתי הכנסת היפים והמרשימים בעולם !
במקום נעורר לפיוטי סליחות בבית כנסת ה'חורבה'
הקארדו
נבקר בשרידיו של הרחוב הראשי של העיר האלילית הרומית שנבנתה על חורבות ירושלים, שלאחר חורבן הבית השני, נבין את התקופה ונדבר על עם ישראל שלא מפחד מדרך ארוכה!
הרובע ההרודיאני – מוזיאון וואהל לארכיאולוגיה
סיור בעיר של מעלה-במעמקי האדמה…
הרובע ההרודיאני,שנחשף לאחר שחרורה של ירושלים ואיחודה במלחמת ששת הימים,הדהים את הארכיאולוגים וההיסטוריונים שעסקו במלאכת החפירות הארכיאולוגיות.כאן נתגלו בתי הכוהנים העשירים.תכנון הבתים והממצאים שהתגלו בהם, מעידים על תרבות דיור ברמה גבוהה ועל אמידותם של דיירי הבתים ומאפשרים לנו הצצה אל תנאי המגורים ואורח החיים של אצולת ירושלים ערב החורבן .כאן נתגלו פסיפסים מיוחדים,מרחצאות ומקוואות,כלי בית יוקרתיים,תחריט המנורה ועוד.
מנורת המקדש
שחזור מנורת המקדש מזהב טהור, הסמל היהודי העתיק המאיר את החשיכה והנס הגלוי הנמצא בחנוכה,גביעים,שקדים כפתורים.
ונסיים בכותל המערבי-מול שריד בית המקדש.
שעות הסיור: סיור יום
מדריך- מצוות המדריכים של ח.אפרתי טיולים
דרגת קושי קלה
מחיר למשתתף 100 ש"ח